Menü

Szikes csapvíz javítása lágyítással és részleges felkeményítéssel

A szikes csapvíz megértésének logikáját és felismerését Bíró József ebben a videójában tárgyalja, a cikk elolvasása előtt érdemes megnézni:

Bevezetés:

E cikk ennek a témának a gyakorlati vonatkozásait tárgyalja. A cikkben végigvezetem, hogyan kell lágyítással és részleges felkeményítéssel a növényezés tekintetében használhatóvá tennünk szikes csapvizünket.
Ennek elméleti alapjait a Növényes Akvaristák Közössége( facebook) egyik tagjától, Krizsanóczi Annától vettem. Az általa készített leírás a csoport fájl-jai között bármikor letölthető.


Szükségünk lesz:
- Egy vödörre ( a vízcserés megfelelő)
- Lágy vízre (esővíz, RO víz, ioncserélt víz, egyéb lágyvíz)
-Egy 250 ml-es flakonra (maximum fél literes legyen)
-CaCl2-ra és (a hidrátszám fontos), MgSO4-re, magyarul keserűsó (hidrátszám szintén fontos)
-Ékszermérlegre( előny a 0,01g-os felbontású)
-"Papírcsónakra" (félbehajtott papírcetli)

A kalcium kloridja az egyik lehetséges beszerzési forrás. Az ilyen "pikkelyes" szerkezetűek mind 2-es hidrátszámúak:
https://floravita.superwebaruhaz.hu/kalcium-klorid-1-kg-elelmiszeripari-100-os-t215584

Ez pedig a magnézium szulfát 7-hidrát:
https://floravita.superwebaruhaz.hu/keseruso-epsom-so-magnezium-szulfat-mgso4-995--os-pheur70-minoseg-t325687Menete:


1. Vegyük elő a vízcserés vödrünket. (enyém 10 literes)


2. Töltsük meg 1/3 - 1/4 csapvízzel. (tehetünk bele kevés vízelőkészítőt)
3. Most töltsük teli 0-ás nk-jú vízzel ( RO, ioncserélt, eső)
4. Eddig sima lágyítást hajtottunk végre, a KH harmadára, negyedére esett vissza, de sajnos a GH is. Most jön a visszakeményítés(GH emelés), melynek első lépése, hogy elővesszük az ékszermérleget, és a visszakeményítő anyagokat, és a papírcsónakot.
5. Elővesszük a flakont, majd megtöltjük vízzel, kb. a feléig ( lényegtelen, hogy csap, vagy lágyított víz, a visszakeményítő anyagok mindkettőben jól oldódnak).


6. Fogjuk az ékszermérleget, rátesszük a papírcsónakot, majd bekapcsoljuk( ha bekapcsolás után tettük rá, tárázzuk(nullázzuk) le.
Ez után a következő táblázatban lévő megfelelő mennyiségeket kimérjük.

Itt jön a képbe, hogy milyen anyagot szereztünk be. Jobb esetben rá van írva a zacskóra, hogy anhidrid, vagy heptahidrát, esetleg hexahidrát.
Ha nincs, nehezebb a dolgunk: A leggyakrabban kalcium klorid(CaCl2) dihidrátot kapunk, ez pikkelyes darabkákból áll. A másik anyag, a keserűsó(magnézium-szulfát heptahidrát)  szemcseméretre és a szemcsék formájában olyan, mint a kristálycukor. Az anhidrid végződésűek leggyakrabban egy tömbként érkeznek, mivel a levegőből a párát magukba veszik(a párátlanító só is valószínűleg CaCl2 anhidrid)

Ennek ellenére mindig próbáljunk hivatalos infót szerezni a hidrátszámról. Az sem baj, ha törekszünk a magasabb fokú tisztaságra az anyagok minőségét tekintve.


7. Ha megvannak a kimérendő mennyiségek, óvatosan szórjuk rá az első anyagot(kalcium-klorid vagy magnézium szulfát) ékszermérlegen lévő papírcsónakra. Ügyeljünk, hogy ne menjen mellé, mert az fals eredményt adhat. Ha kimértük az egyik anyagot, például a kalcium-klorid dihidrátból a megfelelő mennyiséget, szórjuk bele óvatosan a flakonba a félbehajtott papírlap(papírcsónak) segítségével.


 


8. Ha ez megvan, tegyük rá a kupakot, majd rázzuk össze. 9. Amint maradéktalanul feloldódott, beleönthetjük a vödörbe a tartalmát.10. Ha ez kész van, öntsünk újabb vizet a flakonba a csapról, majd ahogyan a kalcium-kloridot, a magnézium-szulfátot is mérjük le, szórjuk bele a papírcsónak segítségével a flakonba a port, majd rázzuk össze, feloldódás után pedig szintén mehet a vödörbe az oldat.


Figyelem! A két port NE keverjük töményen egymással, mert egy olyan anyag csapódik ki, ami órákig rázogatva is alig oldódik fel! Fontos, hogy külön-külön oldjuk fel, majd azután keverjük egybe. Továbbá a módszer nem alkalmas tiszta RO víz önálló felsózására.


Ha ezzel megvagy, utána ha van kedved, ellenőrizheted is a GH emelkedést panzi cseppteszttel (vagy amivel rendelkezel). Ha nem stimmel( + 6 GH), valószínűleg valamelyik anyagod hidrátszámát tudod rosszul.


 A legelső vízcserét NE a teljes szokásos mennyiséggel végezzük. Ha például te 30 litert szoktál cserélni, most cserélj 15-öt, a táblázatban lévő mennyiségeket pedig szorozd meg 1,5-tel(mivel alapból 10 liter vízre vannak számolva). Ha 40 litert szoktál, most 20 litert cserélj, akkor értelemszerűen 2-vel szorozd a bemérendő anyagok mennyiségét.(Hogy a táblázatban lévő, 10 literre megadott mennyiséget 20-ra módosítsd)

 A 2. vízcserétől kezdve érdemes a teljes megszokott mennyiséget cserélni. Ahogy korábban említettem, egyszerű szorzással kiszámítható a megfelelő bemérendő mennyiség, mivel az csak 10 liter víz esetén fog 6 nk-t emelni a GH-n.


Törzsoldat keverése, és az azzal történő GH-emelés

Hogy ne kelljen mindig kimérni kis mennyiségeket ékszermérleggel a hozzávalókból, létezik egy másik módszer is, amiben a szükséges anyagokat külön-külön feloldjuk, majd ezeket az oldatokat adagoljuk fecskendő segítségével az összkeménység(GH) növeléséhez.

Ehhez szükségünk lesz 2 x 500ml vízre(ozmó a legjobb, de a csapvíz is megfelel), ezekbe pedig be kell mérnünk a cikkben korábban látott és olvasott módszerrel(itt akár már a konyhamérleg is elegendő):

  • 1 x 500 ml vízbe Magnézium-szulfát-heptahidrátból 55 grammot
  • 1 x 500 ml vízbe Kalcium-klorid dihidrátból 98 grammot.


Ezeket az oldatokat ne keverjük egymással a kicsapódás miatt, viszont akváriumban már nem reagálnak egymással.

Ha megcsináltuk ezt a két külön flakonban lévő oldatot, ezekből 1-1 ml folyadék(tehát összesen 2 ml folyadék kell) 10 liter vízbe adagolva 1 nk-val növeli a GH-t.

Köszönöm a figyelmet, ha további kérdéseid lennének, tedd fel őket itt a cikk alatt!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés a tartalomban

Kérdésed van?

Név

E-mail *

Üzenet *