Bevezetés a "low-tech" nano tengeri akvarisztikába


Előszó


Ebben a cikkben csupán egy kis segítséget szeretnék nyújtani a leendő tengeri akvaristáknak. Nem célom a téma minden részletre kiterjedő átrágása, csupán egy kis ízelítőt, és a költségek (időben és pénzben) átlátását tűztem ki célul.


Saját akváriumom







Bevezetés

A tengeri akvarisztika sokak fejében úgy él, -jogosan- mint az akvarisztika legbonyolultabb, legdrágább ágazata. Ez így rendjén is van, de mint szinte az akvarisztika összes válfajában, itt is lehetőségünk van több módszer között is választani.

Ebben a cikkben szeretném felvázolni - a low-tech növényezéshez hasonló módon - a tengerizés legegyszerűbb, legolcsóbb típusát, a "low-tech" nano tengeri akvarizálást. A low-tech itt azért van idézőjelben, mivel az édesvízben megszokott, ugyanezen név alatt futó ágazathoz képest ez a válfaj alapvetően - kicsit - bonyolultabb. Kezdő akvaristák számára a tények ismeretében nem a tengeri akvarisztikával ajánlom a hobbi elkezdését, hiszen a sósvízi élőlények alapvetően szűkebb környezeti paraméterek mellett érzik jól magukat, inkább a legalább 2-3 éves édesvízi előéletű akvaristák számára javaslom a szakág művelését.

A cikk során sorbavesszük a feltétlen szükséges eszközöket, és azokat, amik "csak plusszt" adnak hozzá a hobbinkhoz, illetve az anyagi részére, illetve a fenntartással kapcsolatos dolgokra is kitérek a nano tengeri akváriumokkal kapcsolatban.



A nano tengeri akvárium előnyei


Először is, mit értünk nano tengeri akvárium alatt? A definíció egyszerű, 100 liter alatti térfogatú akvárium. Jó kérdés, miért kétszer nagyobb a nano felső határa az édesvízben megszokotthoz képest. Azért, mert a tengeri akváriumban - ahogy említettem is - sokkal érzékenyebb élőlényeket gondozunk, amelyeknek leheletnyivel, még a legkevésbé érzékenyebbeknek is, több "puffer", nagyobb víztérfogat szükséges a stabil paraméterek (hőfok, sósűrűség stb.) fenntartásához.

Hogyan kapcsolódik össze a nano (kis méretű akvárium) és a low-tech, tehát az alacsony technikai felszereltséggel, alacsonyabb kezdeti-, és fenntartási költséggel működő akvárium? A nagyobb (legalább 2-300 literes) akváriumok üzemeltetése alapvetően más, mint a kisebb, nano akváriumoké. A vízcsere a kisebb akváriumoknál komoly fegyvertény, sok gondot meg lehet előzni vele, amit anélkül csak komolyabb szaktudással és nagyobb költségek árán - gondolok itt a mikroelemek pontos, gépekkel történő mérésére - valósulhat meg. 100 liter alatt, azt tekintve, hogy a szakemberek a legalább kéthetente történő 20%-os vízcserét javasolják, lényegesen egyszerűbb a kivitelezése és a pénztárcánkat is jobban kíméli ez a méretkategória.


A másik tény tárgyalása előtt, amiért még low-technek nevezhetjük a módszert, egy kicsit tekintsük át milyen élőlényeket tarthatunk egy tengeri akváriumban, amelyek nagymértékben befolyásolják az akvárium költségét és gondozását.
Ami a növényes akváriumban a növény, az a tengeri akvarisztikában a korall és az anemóna. A korallokat három fő csoportja oszthatjuk: rövidpolipú kőkorralok, hosszúpolipú kőkorallok, és lágykorallok. Ezek közül, ami számunkra számításba jöhet, azok azok a kis igényű(telepes) anemónák és a lágykorallok (és egyes szarukorallok). Ez azért van, mert ezek az élőnyek, a vízben lévő "fogyóeszközöket", legnagyobb mértékben a kalciumot és egyéb karbonátokat csak igen lassan építik magukba. Ezzel annak adagolását szükségtelenné teszik hosszabb távon, a kétheti, havi vízcserével maradéktalanul pótoljuk.


A nano tengeri akvárium kezdeti költségei

A tengeri akvarisztikával kapcsolatos ellenérzések kétféle tényezőből adódhatnak. Az egyik az, hogy nagyobb rutin szükséges hozzájuk, illetve a magasabb anyagi befektetés szükségessége.


Most vegyük át egy tengeri akvárium kezdőköltségét, mivel tapasztalataim szerint ez az első kérdés, amit a leendő tengeri akvarista feltesz, jogosan. Alapvetően egy high-tech növényes akvárium beüzemelési költségére számítunk még egy low-tech nano tengeri akvárium esetén is, persze mint minden, ez is függ a tartott élőlények számától és típusától, és az akvárium tényleges nagyságától.

Hogy minél "élethűbb" legyen a felvázolás módja, megosztom veletek a saját, példaként felhozandó akváriumom kezdeti költségét, egyéb kiegészítőkkel, amik szükségesek lehetnek, tehát a lenti lista úgy értendő, hogy minden szükséges dolog benne van, ami egy hosszabb üzemeltetés során szükséges lehet. Ezen eszközök száma, ha legalább havonta, esetleg hetente meg tudunk látogatni egy szaküzletet, lényegesen redukálódhat.
(74 liter)






Természetesen a fenti lista csak egy lehetőség a számos közül, az egyszerűség kedvéért ezen alapulva vezetjük végig, csupán néhány alternatívát említek meg, a főbb szempontok mentén haladva.



Az akváriumot hátsó szűrőrekeszesre javaslom elkészíteni, lacobell(fekete) üveggel elválasztva az esztétikai szempontok miatt(nem fog látszódni a hátsó rekesz). Ebben helyet fognak kapni a szűrőanyagok, a felnyomópumpa, a fűtő, és esetlegesen a fehérjelehabzó. Kis akváriumok esetén véleményem szerint még fölösleges(persze nem elvetendő) az alsó technikai tartály("szűrőakvárium") alkalmazása.

Az élőkő fontos eleme a tengeri akváriumnak, nem csak hogy igazán élethű a rajta lévő vörös mészalga miatt, de a biológiai szűrésben is vastagon kiveszi a részét. Borsos ára miatt opcionálisan keverhetjük fele-fele arányban szárazkővel.(tipp: kezdetben a szárazkő nagy mennyiségű foszfátot engedhet a vízbe, ennek elkerülésére foszfátlekötő anyagot alkalmazhatunk az első hetekben)

Világítás. Ezen LED lámpák használatával 40-42 lm/l fényerőt tudtam elérni.(1050 lm x 2 osztva ~50 literrel) Tapasztalataim szerint ez a fényerő bőven elegendő a lágykorallok, és kis igényű anemónák tartására(Rhodactis sp., Xenia sp. stb.). Hasonló eredmény érhető el egy 2 x 24-es tengeri csövekkel felszerelt, példaként említve egy Odyssea armatúra használatával is, ekkor egy néhány ezret lehúzhatunk a bekerülési költségből, viszont a az armatúrában lévő kék csövet félévente, legkésőbb évente érdemes cserélni.

Áramoltató. A tengervíz hullámzását kell imitálnunk, szükséges a nagy áramlás biztosítása, erre szolgál a kizárólag a víz keringetésére alkalmas áramoltató pumpa.

A Seachem Purigen és az aktívszén együtt hivatott részben a fölöző esetleges hiányát pótolni, illetve az aktívszén még ez mellett hivatott a korralok mérgező anyagait felvenni, amit egymás ellen bocsátanak a vízbe.(kompetíció)

Az RO elven működő szűrő a tengeri akvarisztika egyik alapja. Használatával elkerülhetjük a csapvízből bekerülő szennyezőanyagok(nitrát,foszfát, réz, stb.) bekerülését az érzékeny élőlényeket tartalmazó nano tengeri akváriumunkba. Természetesen, egy kereskedésből is beszerezhetjük a megfelelő vizet, ekkor a kezdeti költség lényegesen csökken, míg a fenntartási költség enyhén növekszik. (a fenti listából saccra lehúzhatunk 25-30 ezer forintot)
Alternatívája a kevertágyas műgyanta, édesvízben széleskörűen használt, bővebben nem térnék ki a használatára.

Szintetikus tengeri só. A logika azt mondja, ha a bioboltban veszünk "bio" tengeri sót, az tökéletes lesz tengervizes akváriumba is. A valóság sajnos nem ez, ezek a sók anno kicsapódtak, visszaoldódáskor a különböző pH és oldékonysági viszonyok miatt nem fogják visszaadni az egykori tenger összetételét. Ennek okán használunk direkt a célra kifejlesztett, az élőlények eredeti élőhelyének kémiai összetételéhez hű sókeverékeket.

Refraktométer, magyarul sűrűségmérő. Alapfelszereltség, ezzel mérjük az akváriumunkban lévő sókoncentrációt. A helyes érték 1024-1025. Ezt is elhagyhatjuk, ha legalább havonta egy szakkereskedésben megnézetjük az akvárium vizének sósűrűségét. ( mínusz cirka 10-15 ezer forint)


Felnyomópumpa. (feladata az utolsó szűrőrekeszből a víz visszajuttatása az akváriumba) Fontos megemlíteni, hogy hosszabb távon csak azokat a pumpákat használjuk, amik alkalmasak a sós vízben történő működésre. Ezeket általában a gyártó kiemeli a dobozon, jól látható helyen.

A fűtő kimaradt az árajánlatokból, a költsége 3-4 ezer forint. Ez mellett szükségünk lesz egy pontos hőmérőre is(digitális).

A fenti összeg, ha legalább 2-3 hetente meg tudunk látogatni egy szakkereskedést, cirka 100-110 ezer forintra redukálódik.



Hogy a kezdeti költségeket méginkább átlássuk, megosztok még egy árajánlatot, egy másik lehetséges összeállítású nano tengeri akváriummal kapcsolatban is. Itt már kihagytam a nem feltétlen szükséges dolgokat, illetve a lámpa egy Odyssea 2 x 24 armatúra lett, és kapott az akvárium egy akasztós fehérjefölözőt is, illetve kikerült a hátsó szűrőrekesz:
(Szintén 74 literes)





Ennek az összeállításnak az előnye a fölöző, hátránya a viszonylag sűrűbb csőcsere(fél - egy év). A fölözővel még a bomlás előtt eltávolítjuk a fehérjéket, így kevesebb anyag tud továbbalakulni nitráttá, ami alacsonyabb szintet eredményezhet.



A rutinfeladatok, és azok költsége


Most, hogy átbeszéltük egy nano tengeri akvárium kezdeti költségét, térjünk rá a havi fenntartási munkálatokra és költségekre.


Mik a rutinfeladatok?
Havi szinten 2 vízcsere(20%), az aktívszén cseréje, purigen regenerálása(telítődése lehet hosszabb idő is). Heti szinten üveg algátlanítás, heti kétszer a perlonvatta cseréje, a szűrőszivacsok (ha vannak) átmosása. Napi szinten pedig az elpárolgott ozmóvizet (precízen, mindig ugyanaddig töltsük) kell pótolni illetve a halakat, garnélákat, korallokat etetni.

Tesztelni kell-e? Ha megcsináljuk a kétheti 20% kötelező vízcserét, és nem tartunk a meszet nagy mennyiségben beépítő korallokat, nem kardinális kérdés. A sósűrűséget havonta szükséges ellenőrizni, de ha csak az elpárolgó vizet pótoljuk, és havonta megcsináljuk a részleges vízcserét, nem szokott elmászni.
(ezek ellenére érdemes minden fontos értéket (Ca, Mg, KH, NO3, PO4) legalább pár havonta ellenőrizni)

Mit jelent ez forintban? kb. 100 literes akvárium esetén mindennel együtt(áram, halkaja, ozmó, vízcsere stb) kb. havi 3-4 ezer forintra jön ki. Tételesen nem írnám fel, hiszen a konkrét díj beszerzési forrástól, a használt eszközök típusától függően is változik.







A nano tengeri akváriumokban tartható állatokat(korallok, anemonák, halak, garnélák, csigák, stb) és makroalgákat a következő cikkemben tárgyalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés a tartalomban

Kérdésed van?

Név

E-mail *

Üzenet *