kocsány nélküli ambúlia(Limnophila sessiliflora) - Nagy Viktor Akvarisztikai Blogja

Post Top Ad

2015. november 19., csütörtök

kocsány nélküli ambúlia(Limnophila sessiliflora)



Ha a vizet nagymértékben tisztító növényről beszélünk, ő nem maradhat ki a sorból. Kis igénye és gyors növekedése, és nem utolsó sorban szépsége miatt közkedvelt növény akváriumainkban.











 Növény átlagos tartási nehézsége: 2,25/10
(Fényigény, vízkeménység, talaj-, és tápanyagigényesség átlaga)
Növekedési sebesség: 9/10 
(optimális feltételek között)
Szaporítás: Szárosztással
Hova ültessük: Hátra
Maximális magasság: 50cm
Ültetés: Talajba, de nem muszáj elültetni
Tápanyagfelvétel: Főként levélen
Metszése: Levélpár felett közvetlenül
Kezelhetőség:Közepes
 Fényigény(3/10) 
Kis fényigényű, természetesen közepes fényen dekoratívabb külsőt ölt.

Növekedési sebesség(9/10)
Ha megkapja a szükséges fényt, és van elég nitrogén a vízben, akkor az egyik leggyorsabban növekvő akváriumi növények egyikévé válhat.
Vízkeménység (1/10)
Kemény csapvízben is burjánzik.
Talaj(1/10)
Nem igényes a talajra, a tápanyagokat is főként levélen veszi fel.

Tápanyagok, azok felvétele(4/10)
A mikroelemekre szinte egyáltalán, gyors növekedése folytán viszont a makrolemekre igényes. Levélen veszi fel a tápanyagokat, a gyökerei főként a rögzítést szolgálják.

Magasság, javasolt ültetés helye, módja 
Magassága akár 40-50 cm is lehet, az ültetést kizárólag a háttérbe javaslom a magassága miatt. Ez az a növények egyike, amelyet bátran "ültethetünk" úgy is, hogy kerámiagyűrűt húzunk a szárára, és bedobjuk a vízbe, természetesen hagyományos módon is ültethetjük az aljzatba.

Szaporítása, metszése
Szárosztással szaporítható növény, tehát levélpár felett elvágjuk a szárat, majd leültetjük. Az eredeti szárrész ekkor újra kihajt, nem ritkán két új hajtást produkálva. Ha folyamatosan teljes pompájában szeretnénk tartani a növényt, "toppolhatjuk" is: A felső, szebb hajtásrészt levágjuk, és a régit eltávolítjuk, és ezt a fiatal hajtásrészt ültetjük a helyére.


Kezelhetősége
Egyedül talán a gyors növekedése miatt nehezebben kezelhető, gyakori metszést, formázást igényel, növekedési ütemtől függően 1-2 hetente.
Egyéb
A lámpáról közel érő levelek bordósra szníeződhetnek, ez a növény természetes tulajdonsága. Az alsóbb levelek idővel elsatnyulnak a kevesebb fény miatt, ennek esztétikai negatív hatása ellen úgy védekezzünk, hogy a növény fiatalabb, alacsonyabb hajtásainak az előre ültetésével takarjuk el az idősebb levélzetet. 
 
 

Post Top Ad