Esettanulmány: algásodás kezelése makro tápanyag adagolással FRISSÍTVE 2016. 01. 20.Az eset Október 23-án kezdődött, amikor a Low Tech Akvakertész Közösség nevű facebook-csoportban egy illető feltett egy kérdést, miszerint mit javasolunk a staghorn alga ellen. A következő dolgokkal próbálkozott ezelőtt:
A segítségkérő facebook bejegyzés linkje

  • Egy nap dupla carbo adagolása
  • 30% vízcsere
  • 2-3 nap blackout(totál besötétítés)
  • Az algás levelek levágása

Az akvárium többi paramétere:

  • 72 liter
  • 2 x 24w T5 fény (napi 8 óra)
  • Tápozás: heti 3-szor 2,5 ml profito és napi 2,5 ml Carbo.
  • Növények: Indiai vízicsillag, pénzlevelű lizinka, Pogostemon helferi, Hydrocotyle tripartita 'japan', gömbmoha

Képek:

A Hydroctoyle tripartita durva algásodása a fa "lombkoronájában". Nagyon szembetűnő,
hogy nincs új hajtás, majdhogynem haldoklik a növény.
Az indiai vízicsillag is kapott belőle...
Az Eleocharis parvula sincs jó formábanA művelet után az alga nem szűnt meg, a fény újraüzemelése után az algák tovább növekedtek. Ekkor vettük kezelésbe a csoportban, és a következő dolgokat diagnosztizáltam, és javasoltam neki:


  •  A tápozás nem elegendő, szükséges makroelemeket is adagolni, hogy a növények növekedni tudjanak, és felvegyék a harcot az algával.
  • A növényzet tömegének a növelése, mivel egy jó kondiban lévő növényzet és az algák hosszú távon kizárják egymást(erre kell rásegítenünk).A páciens a tanácsaim szerint járt el: Az általam javasolt makrótápok közül a GA micro és macro együttesére esett a választása, amelyet rögtön el is kezdett adagolni, még a gyári adagban, tehát 3,6 ml-t naponta mindkettőböl. A hatás már másfél hét után látható volt. Az algák egy része eltűnt, a maradék stagnálni a kezdett, és a növényzet is megindult, őt idézve: "Sőt azóta már metszenem is kellett"

Figyelmeztettem, hogy ez az adagolás hosszú távon nem fenntartható, ezért a heti 3-szori: 2ml profitot, és 0,5 ml GA microt és macrot javasoltam neki.


Képek:A H. tripartita elkezdte hozni a friss leveleket


 
Az india vízicsillagról is lekerült az algák 90%-a


Egy frontfotó, az akvárium alakulás alatt áll, a dús növényezettségű és
algamentes akvárium elérésére az első lépéseket megtette Az eset összefoglalva:

Az akvárium méretéhez képest viszonylag erős fény, ezzel egy jó alapot teremtett meg, de a tápozás nem tartott lépést vele: A profito ilyen esetekben már kevésnek szokott bizonyulni, ki kell egészíteni makro tápanyagokkal is(nitrát, foszfát). A javulást ebben az esetben a makro táp adagolása jelentette.Frissítés 2016. 01. 20.A tápanyagokat még mindig nem sikerült tökéletesen beállítani, de az akvárium most már egy sokkal dúsabb, egészségesebb külsőt ölt.
Az utóbbi időszak tápozási szisztémája:
(Heti 3-4 szer)
GA Micro 1ml
GA Macro 3,5 ml
Easy-Life Profito 2,5 ml

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés a tartalomban

Kérdésed van?

Név

E-mail *

Üzenet *