"Downoi"(kis csillag) (Pogostemon helferi) - Nagy Viktor Akvarisztikai Blogja

Post Top Ad

2015. november 1., vasárnap

"Downoi"(kis csillag) (Pogostemon helferi)

A Pogostemon helferi egy egyedi, másra nem igazán hasonlító külsejű kis növényke, igen dekoratív előteret képezhetünk belőle. Tartása közepesen nehéz. Magyar neve még nincs, nemrég terjedt el az akvarisztikában.

Növény átlagos tartási nehézsége: 5,5/10
(Fényigény, vízkeménység, talaj-, és tápanyagigényesség átlaga)
Növekedési sebesség: 5/10 
(optimális feltételek között)
Szaporítás: Szárosztással
Hova ültessük: Előre
Maximális magasság: 5-10 cm
Ültetés: Talajba
Tápanyagfelvétel: Gyökéren és levélen
Metszése: Levélpár között, a szárat vágjuk el
Kezelhetőség:Könnyű























Fényigény(7/10)
A fényigénye low-tech körülmények között magasnak mondható, 0,5 watt per liter közelében érdemes csak belefogni a tartásába. Kevés fény hatására felnyurgul, növekedése stagnál, nem lesz dekoratív.




Növekedési sebesség(5/10)
Növekedési sebessége közepes, optimális feltételek között.

Vízkeménység (2/10) 
A kemény városi csapvíz teljesen megfelel neki, egyes tapasztalatok szerint lágy vízben nem teljesít úgy, mint keményebb vízben.

Kemény vízben néhol "kaszálni" lehetne


Talaj(6/10)
Igényli és meghálálja a táptalajt, azok közül is a komplex típusúakat, tehát amik nitrátot és foszfátot is tartalmaznak.

Tápanyagok, azok felvétele(7/10) 
Tápanyagigényes növény, igen hamar jelzi tapasztalataim szerint a vashiányt, halványodó újonnan hozott levelekkel. A tápanyagokan levélen és gyökéren is felveszi, jobb mindkét felől tápozni ezt a növényt.




Magasság, javasolt ültetés helye, módja 
Előtéri növény, mivel nem nő gyorsan, vágással könnyedén alacsony tartható, nagyobb akváriumokban gyepszerű hatás is elérhető a segítségével. Ültetése tehát a talajba történjen, az elő-, és esetleg a középtér régiójába.

Szaporítása, metszése
Szaporítása elsősorban a szár felső részének a levágásával, majd elültetésével történhet. Metszése során tilos a leveleit megrövidíteni, csak is a szárat vágjuk el.
Van egy időigényesebb, de produktívabb szaporításai módja is, mivel a levelek, ha a végükön található egy kevés száranyag, képesek a kigyökerezésre. Ezt a folyamatot segíthetjük gyökereztető hormon hozzáadásával is. A folyamat általában 1-2 hetet vesz igénybe.





Kezelhetősége
Tökéletesen kezelhető növény, metszése egyszerű, növekedése közepes, a lehullott és valahol megtapadt kóbor leveleik is igen lassan gyökereznek ki.






Post Top Ad