Az első Aquascaper próbálkozásom - Nagy Viktor Akvarisztikai Blogja

Post Top Ad

2015. november 1., vasárnap

Az első Aquascaper próbálkozásom



Most néhányan biztos megkérdezik magukban: Egy főként low-tech témákat boncolgató blog tulajdonos mit keres a szinte ellenkező, high-tech vizeken?
A kérdés bennem is felmerült, amikor megfogalmazódott bennem a dolog, hogy szeretnék építeni egy high-tech növényes akváriumot is, viszont ott volt bennem az alkotási vágy, és a kihívás: megmutatni magam egy idegen területen is.
Elméletben ugyan már fel voltam készülve a megmérettetésre, de a gyakorlati tapasztalat hiányzott, ezt próbáltam bepótolni ezzel a projekttel.

Az akvárium építésére lehetőséget kaptam a helyi boltban, a szegedi Trópusban. Mondanom sem kell, igen nagy lehetőséget kaptam: válogathattam a bolt dekorációi között, kiválaszthattam, mivel szerettem volna dolgozni.

Az akvárium technikai felszereltsége, a követett módszerek a következők:

63l opti white üveg
2 x 24w Odyssea, 2 x 6500K Sylvania fénycsövek
Atman 800 l/h külső szűrő
Nagynyomású CO2 rendszer Ista 3in1 diffúzorral
Tápozás: GA micro + macro 1-1ml/nap
Vízcsere  heti 50%
ADA Africana talaj
Red-Moor fák és Dragon kövek

A teljes projekt alatt felhasznált növények:
Micranthemum Monte Carlo, Hemianthus callitrichoides 'cuba', Hydrocotyle Tripartita 'japan', Eleocharis parvula 'mini', Eleocharis parvula, Cryptocoryne parva, Blyxa japonica, Lobelia cardinalis 'small form', Fissidens fontanus, Hemianthus micranthemoides, Eleocharis acicularis, Lilaeopsis braziliensis, Echinodorus vesuvius, Pogostemon helferi.

Az alapvető elgondolkodás egy köves-fás layout volt , amit  a menyasszonyom segítségével raktunk össze. A tervezési fázisban jómagam sem tudtam, pontosan mit szeretnék összehozni, tapasztalat híján így inkább egy bevált, de már elég elterjedt, kettéosztott layout mellett döntöttem.

Első próbálkozás

Az első próbálkozás kicsit alacsonyra sikeredett, az akvárium magasságához mérten, így a következő, átdolgozott kiadásban jócskán meg lettek emelve a fák, és a kövek is átrendezésre kerültek.


Az átdolgozás utáni végleges "hardscape"(fák és kövek kompozíciója)

A növényeket úgy válogattam ki, hogy lehetőleg minél kisebb levelűek legyenek, ezzel optikailag növelve a térérzetet. A gyep is eszerint lett választva: elől a nagyobb levelű Micranthemum 'monte carlo', hátulra a Hemianthus callitrichoides 'Cuba' kerül, ami apróbb levelekkel bír, ezzel az volt a célom, mintha hátrafelé sokkal nagyobb lenne a távolság a kisebbedő levelek miatt. A többi növény a fákra köré és mögé lett koncentrálva, a gyep feletti két dzsungel kialakítása volt a célom.

Beültetés után

A lesúlyozókövek még kellenek egy ideig.

Lekerültek a kövek, a növényzet terjeszkedik

Kikerült a piros Alternathera Reinecki 'mini', nem találtam odaillőnek

Az akvárium életében megjelent egy kis algásodás, de a megemelt algaírtó populáció, és az egy napos elsötétítés, és a carbos kezelés sikeresen kezelte a helyzetet.

Egy kis algásodás elkapott, szerencsére az 1 napos blackout, és az algaevők elbántak vele.


Különböző növényfajokat próbálgattam közben, mi hol, és hogy néz ki jól, nem mindegyik jött be ott, ahova tettem, a 3 hónap alatt sokat rendezgettem, cserélgettem a növényzetet.


A már újra algamentes akvárium


A bal oldalon eluralkodott a Hydrocotyle Tripartita 'japan' nevű "lóhere" alakú növény, ez nem volt benne a tervben, de végül jól sült el, jól kiegészítette a látványvilágot. A bal oldalra még leghátulra bekerült a Hemianthus micranthemoides nevű növény is, kis levelével nagyszerű háttérnövény lett belőle.
A térézet növelése céljából létesített ösvényt is próbáltam hangsúlyozni egy kis Eleocharis parvula nevű növénnyel, kicsit rejtélyesebbé téve vele.

Lent a végső naplófotót láthatjátok, a versenyfotózás ez után zajlott le, 2 héten belül.

A növényzet összeért, a fotózást hamarosan meg is ejtettük

A versenyfotó elkészítése


A versenyfotó elkészítése kihívás és egyben kaland is volt, mivel sem jómagam, sem (az egyébként profi) a fotós nem készített még ezelőtt akváriumról "éles', versenyre készült fotót.

Természetesen maga a fotózás hosszú előkészületek után zajlott le. A fotózás napján egy plusz 50%-os vízcsere történt, tápozást ezen a napon kihagytuk, hogy még minimálisan se színezze a vizet. A halak sem kaptak 1 napig enni, hogy kicsit jobban lehessen őket pozícionálni a fotó erejéig.

A növények utolsó nagy metszése előző nap történt meg, a fotózás napján már nem tanácsos, mivel így a vizet könnyedén teliszórjuk apró mulm és növénydarabokkal, ami a versenyfotó szempontjából nem előnyös.

A fotó elkészítése előtt 2 órával már a CO2 rendszer nem működött, mivel az apró, növények és a diffúzor által eregetett sok buborék kis rontja a kép minőségét. Érdemes a fotó előtt közvetlenül a fényt is lekapcsolni legalább 5 percre ezen okok miatt. Semmiképpen se felejtsük el kivenni az összes technikát az akváriumból a fotózás idejére, egyféle bentmaradt technika is alaposan lerontja az akváriumot a zsűri szemében!

Ezután egy halhálóval az összes lebegő, valahova beragadt, nem oda illő növény kiszedtem, ez a mozzanat eltartott 1-2 óráig, mindig volt egy utolsó szálacska amit még ki kellett vennem...


A felszín fújását hajszárítóval végeztük a "fodros vízfelszín hatásért". Kipróbáltam egy sima, akváriumhűtő ventit, de nem adott elég nagy löketet.

Ott van még egy kimaradt E. parvula szálacska, nem maradhat bennt!


Az utolsó simítások

Maga a fotózás 96 w fénnyel történt, 2 darab Odyssea 2 x 24-es T5-ös armatúrával. Az egyik az akvárium sajátja volt(2 x 6500K Sylvania csővel), és ráraktunk plusz egy, gyári csöves, tehát 1 x 24 w 6500K, és egy 1 x 24w Grolux(lila fényű) csöves armatúrát.




A lenti képen a fotós éppen fénymérést végez, amiről fogalmam sincs, hogy mit jelent, és állítja be az objektívet, illetve a megfelelő távolságot a fix objektív miatt.



 A fenti mozzanatok megismétlése után sor került az üzletben egy másik akvárium versenyfotózására is, amit az egyik ott dolgozó készített.
A használt eszközeink nem éppen egy "profi" akváriumfotózást sejtetnek, viszont hangsúlyozom, hogy a fotósnak, és nekünk ez az első fotózásunk, így nem voltunk mindenre felkészülve, rögtönözni kellett.


Az akvárium közepén futó vakítóan fehér homok rendszeresen kiégett a képen, amit a fotós profi masinája a terület villogtatásával jelzett is. Ötleteltünk, hogy mit kéne tenni, nehezen született meg a megoldás: Egyszer csak észbe kaptam, hogy miért nem takarjuk ki a LED armatúra egy kis részét, ott, ahonnan a fehér homok a legtöbb fényt kapja?

A megoldás bár nem elegáns, de működött, így már nem égett ki a fehér homok a készített képen:




Köszönöm a figyelmet, az üzletben készített oldalprofilból lőtt fotókkal búcsúznék, az éles versenyfotókat később, az eredményhirdetés után teszem közzé.

 








Post Top Ad