Akváriumi növénytartás alapjai - Nagy Viktor Akvarisztikai Blogja

Post Top Ad

2015. október 12., hétfő

Akváriumi növénytartás alapjai

Videó a témában:




A klasszikus akváriumi vízinövény-tartás alapvetően két pilléren nyugszik: A fény és a táptanyagok.
Először viszont tárgyaljuk át az olyan kritériumokat, amelyek nélkül az előbbi két tényező legoptimálisabb körülmények között sem képes a vízinövényeinket egészségesen tartani, tehát kizárják az egészséges akváriumi növénytartást. 





40 literes akváriumom


Az egyik tényező a víz, pontosabban szikességének a mértéke: Röviden és tömören, a hazai vizeink szikessége esetén nátrium-hidrogénkarbonátot tartalmaz a víz(a szikes víz nátriumtartalma hosszú távon elpusztítja a növényt), amit egy egyszerű méréssel ellenőrizhetünk. A kereskedelemben kapható KH és GH víztesztek együttes alkalmazásával kizárhatjuk az esetleges szikességet. Ha a KH nagyobb, mint a GH, a vizünk szikes. Ennek mértéke a két érték különbségéből adódik. 4-5 értéknyi különbség még tűréshatáron belül van, de 10 feletti mért érték esetén már gyanakodhatunk a növénytartási sikertelenségünk okára. Ekkor az egyedüli kezelési lehetőség egy alternatív vízforrás használata, vagy a víz teljes sótalanítása kevertágyas műgyanta vagy RO szűrő segítségével, aztán a visszasózás kereskedelmi porokkal.


Megszűnt mohás 26 literes akváriumom

A szikesség mellett a vízzel kapcsolatos alapvető tényező az általános vízminőség, víztisztaság. Mit jelent a rossz vízminőség? Az élőlényeink számára nem megfelelő vízkémiai értékeket: magas ammónia, és nitrit, nitrát szint, kedvezőtlen víz átlátszatlanság(túltelepített akvárium esetén a gyorsuló víz sárgulás, infuzóriumok túlszaporodása), kedvezőtlen pH és keménység. 


Egy másik tényező sokkal alapvetőbb tény miatt jelentős: olyan növények tartásával foglalkozzunk, amelyek valóban megélnek hosszútávon víz alatt. A boltokban időnként kaphatóak vízi formával nem rendelkező növények, ezeket jobb, ha elkerüljük. Itt olvashattok a nem akváriumi növényekről.

Az alapvető tényezők után következzenek a vízinövények tartásával kapcsolatos két fő alappillér.

megszűnt 9 literes akváriumom

A megfelelő erejű és „minőségű” fény a növényi anyagcsere kiinduló pontja, a fotoszintézis alapja, nélküle nem képes a növény létrehozni megfelelő mértékben a testét felépítő anyagokat. Mit nevezhetünk egy klasszikus akváriumban megfelelő fénynek? Törekedjünk a kb. fele annyi wattszámú világításra, mint az akváriumunk teljes(„bruttó”) literjeinek a száma. Tehát 50 literes akvárium esetén 25 watt, 100 literes akvárium esetén 50 watt az irányelv. Ezt nevezik az akvarisztikában a wpl vagy w/l szabálynak. Mivel ez egy durva irányszám, ha van lehetőségünk, akkor számoljunk a pontosság kedvéért a lumen/liter aránnyal: itt az irányszám a legalább 30lm/l érték. A fény „minőségén” a fényforrásunk színhőmérsékletét értjük.
A növények igényeinek és az akvárium esztétikájának legjobban megfelelő fény forrás  5000-7000 K-ig terjedő színhőmérsékletű, és „daylight” művésznévre hallgat. Ha tehetjük, válasszuk a nagyobb elektronikai gyártók fényforrásait.

megszűnt 72 literes akváriumom

A második alapelv a tápozás. A régi elv szerint a halak trágyázása teljes egészében kielégíti a növények igényeit. Ez korlátozottabb körülmények között igaz is lehet, néhány kevésbé igényes növényfajnál, viszont ha a célunk egy dús, és sok fajt tartalmazó növényekkel teliültetett akvárium, fordítsunk figyelmet a tápozásra is. A növények számára két fő elemtípus, az úgynevezett mikro és makro elemek szükségesek. A halak valóban juttatnak a vízbe növényi tápanyagokat, de a vízinövények számára ezekből kizárólag a nitrogén és a foszfor hasznosítható, ez a három makroelemből(NPK) kettő.
A harmadik makroelem a kálium, ennek pótlásáról nekünk kell gondoskodnunk. A mikroelemekből a vízben a halak által egyik sem elérhető megfelelő formában és mennyiségben a növények számára, így ezek teljes palettáját adagolnunk kell. Ezek alapján bonyolultnak hangozhat a növények tápozása, szerencsére a gyártók ezekkel a tényekkel tisztában vannak, így kaphatunk a boltok polcain számunkra megfelelő, a halak trágyázását kiegészítő, „alap” tápot: ilyen tápokban az összes szükséges mikroelem, és a halak trágyázását kiegészítő kálium található meg.
 

Ezeknek az alapelvnek a betartásával lehetőségünk nyílik a kereskedelemben kapható akváriumi növények széles skálájának a tartására.








Post Top Ad