közönséges vízilándzsa(Anubias barteri)


Talán az Anubias nemzettség tagjai láthatjuk a legtöbbféle típusú akváriumban. Használják a növényt dekorációként éppúgy a sügeres akvaristák - ellenálló képessége miatt - mint az akvakertészek is. Árnyéktűrése miatt kiváló sötétrész-kitöltő növény, olyan helyeken érzi magát a legjobban, ahol más növények fényhiányban szenvednének.

Növény átlagos tartási nehézsége: 1/10
(Fényigény, vízkeménység, talaj-, és tápanyagigényesség átlaga)
Növekedési sebesség: 1/10
(optimális feltételek között)
Szaporítás: Rizóma feldarabolása
Hova ültessük:
Középre
Maximális magasság: 20-30 cm
Ültetés: Tereptárgyakra kötözés
Tápanyagfelvétel:  Főként levélen
Metszése: Rizóma darabolása
Kezelhetőség: KönnyűForrás: http://www.aquaristik.de/shop1/images/111-a19-anubias-barteri.jpgFényigény(1/10) 
A legkisebb fényigényű növények közé tartozik, erre a tényezőre egyáltalán nem kényes. Sőt, a túl erős fény hatására be is algásodhat a levele.


Növekedési sebesség(1/10) 
Az Anubiasoknál kevés növény nő lassabban, így kizárólag dekorációs célt szolgálnak, a víz szűrésében nem vesznek részt.


Vízkeménység (1/10) 
Nem érzékenyek a víz keménységére.


Talaj(1/10)Talajba nem célszerű ültetni őket.


Tápanyagok, azok felvétele(1/10) Lassú növekedése miatt nem tápigényes növény, a növekedéséhez szükséges kevés tápanyagot főként levélen keresztül veszi fel.


Magasság, javasolt ültetés helye, módja 
 A különböző Anubias fajok és kertészeti változatok magassága változó, a jelenleg tárgyalt barteri faj magassága elérheti a 20-30 cm-t is. A boltokban gyakori 'nana' változat ennél alacsonyabb magasságot ér el. A javasolt ültetés helye a középső részen van. A módja tipikusan a kőre-fára kötözés, amire idővel ránő.


Anubias barteri elhelyezve a középső régióban
Szaporítása, metszése
Szaporítani a rizóma feldarabolásával lehet, mindegyik darabon maradjon legalább 2-3 levél. Metszeni igen ritkán kell a lassú növekedése miatt.


Kezelhetősége
A kezelése nagyon egyszerű, egyáltalán nem sok munkával járó növény.Egyéb
Egyes tapasztalatok szerint a túl kis áramlás miatt a rizóma berothadhat. Vannak legendák miszerint létezik egy "Anubias-rothadás" nevű növénybetegség, aminek valóságtartalmát nem sikerült megvizsgálni.Az Anubiasok eredeti élőhelye(Fotó: Takashi Amano)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés a tartalomban

Kérdésed van?

Név

E-mail *

Üzenet *