A mészkő vízkeményítő hatása - Nagy Viktor Akvarisztikai Blogja

Post Top Ad

2015. szeptember 23., szerda

A mészkő vízkeményítő hatása

Sok vita folyik arról, hogy szabad-e az akváriumba mészkő dekorációt rakni, ennek eldöntésére készítettem el ezt a kis kísérletet úgy, hogy vettem 4 db egyforma űrtartalmú üveget, majd feltöltöttem találomra különböző TDS(össze oldott anyag) értékű vízzel, majd ebbe helyeztem a meghatározott és egyenlő mennyiségű mészkövet mindegyik üvegbe, ezután bizonyos idők elteltével végeztem a méréseket.
A teszt végére kiderült, hogy míg a csapvizet szinte egyáltalán nem keményítette a mészkő, a lágyabb vizekről ez már nem volt mondható el.















A teszt eredményeit ebben a táblázatban foglaltam össze:


A jobb érthetőség kedvéért az első minta egy kissé a párolgás miatt betöményedett akváriumnak a vize,  a második a csapvíz(265 ppm TDS, jelenlegi mérések alapján 12 nk GH és 13 nk KH), a harmadik(a csapvíznek körülbelül fele ppm érték jött ki, így az nk-k is feleződnek) és negyedik minta lágyított víz csapvízzel való keverésével jött létre.

Összefoglalva kijelenthetjük, hogy a várható sémák szerinti eredményeket kaptuk, az átlagos csapvizet nem, a lágyított vizeket nagymértékben keményíti a mészkő dekoráció.

A mérés körülményei és eredményei még igen nyersek, nyitva áll a téma további, pontosabb, életszerűbb kísérletek számára.

Köszönöm a figyelmet!







Post Top Ad