A mészkő vízkeményítő hatása

Sok vita folyik arról, hogy szabad-e az akváriumba mészkő dekorációt rakni, ennek eldöntésére készítettem el ezt a kis kísérletet úgy, hogy vettem 4 db egyforma űrtartalmú üveget, majd feltöltöttem találomra különböző TDS(össze oldott anyag) értékű vízzel, majd ebbe helyeztem a meghatározott és egyenlő mennyiségű mészkövet mindegyik üvegbe, ezután bizonyos idők elteltével végeztem a méréseket.
A teszt végére kiderült, hogy míg a csapvizet szinte egyáltalán nem keményítette a mészkő, a lágyabb vizekről ez már nem volt mondható el.
A teszt eredményeit ebben a táblázatban foglaltam össze:


A jobb érthetőség kedvéért az első minta egy kissé a párolgás miatt betöményedett akváriumnak a vize,  a második a csapvíz(265 ppm TDS, jelenlegi mérések alapján 12 nk GH és 13 nk KH), a harmadik(a csapvíznek körülbelül fele ppm érték jött ki, így az nk-k is feleződnek) és negyedik minta lágyított víz csapvízzel való keverésével jött létre.


Összefoglalva kijelenthetjük, hogy a várható sémák szerinti eredményeket kaptuk, az átlagos csapvizet nem, a lágyított vizeket nagymértékben keményíti a mészkő dekoráció.

A mérés körülményei és eredményei még igen nyersek, nyitva áll a téma további, pontosabb, életszerűbb kísérletek számára.


Köszönöm a figyelmet!2 megjegyzés:

 1. a KH sohasem lehet nagyobb mint a GH, hiszen annak a része... amit a KH teszttel mértél, az lúgosság... a lúgosságban benne van a KH, de itt még nagyon sok nátrium is, úgy látszik... a lúgosság minden karbonát és hidrokarbonát összesen, ... de a lényeg... a mészkő is karbonát... jobban jártál volna ha a pH-t méred... a mészkő lúgos és semleges vízben oldhatatlan..., savas vízben oldódik.... a kísérletedben a lúgosság miatt magasabb volt a pH is, ezért nem oldódott az első pohárban...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia,

   a lúgosság paramétere minden savval titrálható anyagot jelent, nem csak karbonátokat és bikarbonátokat, de tény, hogy ezek alkotják a paramétert a legnagyobb mértékben.
   A nátrium nem látszik a lúgosság paraméterben, csak az anionja, ha az karbonát vagy bikarbonát. Tisztában vagyok vele, hogy az akvarisztikai teszttel nem közvetlenül a karbonátkeménységet mértem, csak a lúgosságból átszámított értékét.

   A kísérlet során arra kerestem a választ, hogy tipikus csapvízben oldódik -e a mészkő(van egy olyan tévhit, hogy a meszes dekorációk nagymértékben keményítik a csapvizet is), illetve tudtam, hogy nem fog, de szerettem volna igazolni, azt amit te is leírtál, hogy csak savas vízben oldódik.

   Törlés

Keresés a tartalomban

Kérdésed van?

Név

E-mail *

Üzenet *