jávai moha(Taxiphyllum barbieri)A jávai moha egy nagyon elterjedt és közkedvelt mohafaj, kis igényessége miatt széleskörben gondozzuk. Tereptárgyakra kötve gyorsan benövi azt, ezzel a low-tech akvakertészet egyik fontos elemévé vált.

Gyakran keverik a szingapúri mohával, a szingapúri mohától egy dolog biztosan megkülönbözteti: Csak a szingapúri moha fejleszthet víz alatt is spóratartó tokokat.Növény átlagos tartási nehézsége: 1,75/10
(Fényigény, vízkeménység, talaj-, és tápanyagigényesség átlaga)
Növekedési sebesség: 3/10
(optimális feltételek között)
Szaporítás: Telepek szétválasztása
Hova ültessük:
Főként az elő-, és középtér
Maximális magasság: 10-15 cm
Ültetés: Tereptárgyakra
Tápanyagfelvétel: 
Csak levélen(valódi gyökerei nincsenek)
Metszése: A telep vastagságának a csökkentése
Kezelhetőség: KözepesForrás: http://www.aquamoss.net/Java-Moss/images/Java-Moss-03.jpg


72 liter, 15 watt fény, tápozás nélkül

szintén 72 liter, 15 watt fény, tápozás nélkül pár hónappal később

Fényigény(2/10)
Fényigénye alacsony, mivel a mohák jól alkalmazkodtak a fényszegény környezethez.

Növekedési sebesség(3/10)
Az egyébként lassú fejlődésű mohák között a jávai moha növekedése gyorsnak mondható, természetesen az egyéb, valódi növényektől elmarad.

Vízkeménység(2/10)
Kemény csapvízben is fejlődik, de egészségesebb külsőt ad neki a lágyított víz.

Talaj(1/10)
Nincs kapcsolatban a talajjal.9 literben, red-moor fára kötözve, profito tápozássalTápanyagok, azok felvétele(2/10)
Szinte a tápozás nélküli akváriumokban is burjánzik, mivel nagyon jól hasznosítja akár a szűkös tápanyagkészleteket is. Ellenben a jó minőségű tápozást nagyon meghálálja. Értelemszerűen csak a folyékony tápozást tudja hasznosítani.240 liter, 2 x 30 watt T8 6500K, Profito tápozás. 05.24 és 07.08 között


08.06
Magasság, ültetés javasolt helye, módja
Az "ültetés" helye és módja a tereptárgyakra való kötözés vagy ragasztás: kövekre, fákra. Igen egyedi módokon is felhasználhatjuk, a kreativitásunktól függ. A magassága nem számottevő, dekoratívabb, ha csak egy vékony rétegben növekszik a tereptárgyakon.

Szaporítása, metszése
10-15 cm-es vastagság után a telep alja elkezd barnulni a fényhiány miatt, ezért érdemes viszonylag sűrűn megtépkedni kézzel, vagy egy ollóval megrövidíteni. 

Kezelhetősége
Összességében lassan növekedő faj, ezért könnyen karban tartható, a nehézsége egyedül a nyírás utáni lehulló szálacskák összeszedése, amik a levágás után tovább növekednek bármilyen kis zugban. Ezért a növény a közepes kezelhetőségűek közé tartozik.

Egyéb
A jávai moha garnélákkal való együtt tartása segíti a moha tisztulását, mivel a garnélák szeretnek a mohatelepekben táplálékot keresni, ezzel azt megtisztítják a belerakódott mulmtól. Ha nem garnélákkal tartjuk, a növényt érdemes időnként mulm mentesíteni, mivel ez a moha algásodásához vezethet.
Egyes tapasztalatok szerint sok egyéb edényes(valódi szövetes) növényfajjal együtt sikertelen lehet a tartása, a hipotézis az allelopátia nevű jelenség.
A repülő róka nevű halfaj előszeretettel fogyasztja a zsenge szálait.
Nem szereti az erősen változó vízértékeket, a környezetéhez alkalmazkodnia kell, ez időt vesz igénybe, ezalatt a növekedése stagnál.

2 megjegyzés:

  1. Én is tapasztalom a jávai moha szenvedését sok kriptóval együtt tartva. Előtte gyönyörű volt a moha, de miután a kriptó elszaporodott, szinte teljesen kihalt. Sárgás lett és töredezett, alig nő valamit, a friss hajtások lehullanak róla.
    Érdekes, hogy a szingapúri mohánál ezt nem tapasztalom. Az is lassan nő, de határozottan és szép zöld maradt.

    VálaszTörlés
  2. Nálam 28C°os vízben,garnélákkal,3papagájplattival,22literes akiban,szépen elvan.Fél év alatt 4szer akkora lett mint amikor beültettem.

    VálaszTörlés

Keresés a tartalomban

Kérdésed van?

Név

E-mail *

Üzenet *