Közönséges valliznéria(Vallizneria spiralis)Személyében egy nagyon kis igényű, nagytermetű növényt fedezhetünk fel, nagyobb tömegben kiváló víztisztító, méltán népszerű növény. Ez a faj azon kevés akváriumban tartott növények közé tartozik, amikre ráillik az igazi vízinövény jelző.


Növény átlagos tartási nehézsége: 2/10
(Fényigény, vízkeménység, talaj-, és tápanyagigényesség átlaga)
Növekedési sebesség: 6/10
(optimális feltételek között)
Szaporítás: indák leválasztásával
Hova ültessük: háttérbe
Maximális magasság: 70-80cm
Ültetés: talajba
Tápanyagfelvétel: levélen és gyökéren egyaránt
Metszése: tőböl a levelet
Kezelhetőség:Közepes
Forrás: http://www.fishchannel.com/fish-species/plant-profiles/vallisneria-spiralis-2.aspxForrás: http://www.einrichtungsbeispiele.de/prof-von-fabian-ber_18014.html


Fényigény(3/10) 
A fényigénye teljesül egy gyári 54 literes akvárium 15 wattos fénycsöve esetén is.

72 literben 15 watt fénnyel


Növekedési sebesség(6/10) 
A valiznéria egy gyorsan növő növényfaj, temérdek mennyiségű felesleges nitrogén vegyületet és foszfátot épít magába.

Vízkeménység (1/10) 
Kifejezetten a kemény, lúgos vizet kedvelő növény., tehát csapvíz kifejezetten ajánlott neki. Lágy vízben legtöbbször stagnál, rosszul fejlődik. Ezt Walstad(2013) kísérletiesen bizonyította is: a bal oldali akváriumban a valiznéria lágy és savas vízbe került, a jobb oldali akvárium pedig kemény, és lúgos.Talaj(2/10)
Ritkán hajlamos berohadni a gyökere, ajánlatos nem mélyre ültetni, a tövét kinthagyni a talajból.

Tápanyagok, azok felvétele(2/10)
Levélen és gyökéren is képes a tápanyagfelvételre, mindkét tápozási formával(folyékony ill. táptalaj) nevelhető. Emellett nem tápanyagigényes faj, akár tápozás nélküli akváriumokban is jól teljesíthet, viszont a tápozást meghálálja.
  
Magasság, javasolt ültetés helye, módja 
Nagyon magasra növő növény, akár 70-80 cm-esre is könnyedén megnő, ezért háttérbe érdemes ültetni. Az ültetés javasolt helye a talaj.

Szaporítása, metszése
A növény indákkal szaporodik, dúsul, ezeket az indákat levághatjuk, és szabadon átültethetjük az akvárium más részébe is. Metszésének elterjedt módja az, hogy a növény levelét a vízfelszínen elterülés elkerülésére a vízfelszínt alatt kevéssel elvágják. Ez a metszési mód nem kedvező esztétikai szempontból, mivel az ilyen módon megvágott levél ezután hajlamos az algásodásra, és stagnálásra. Ennek elkerülésére a túl hosszúra nőtt levelet tőböl vágjuk le.

Kezelhetősége 
A növény gyorsan növekszik, az indái végén növekvő sarjakkal váratlan helyeken is felbukkanhat az akváriumon belül, így gyakori karbantartást igényel. A metszése egyszerűnek mondható, így a növény a közepes nehézségű kezelhetőségi értéket kapta.

Egyéb
Az high-tech, tehát a sok fénnyel, táppal és szén-dioxid adagolással működő akváriumokban az esetek nagy részében rosszul teljesít. Ennek oka részben az, hogy a kemény, lúgos vizet kedveli, másrészt az az erősen gyanús elmélet, hogy a növény rossz kompetítor, tehát más növényekkel az erőforrásokért vívott harcban könnyen alulmarad.
A valliznéria hazánkban is előfordul, mint behurcolt faj, főként hőforrások vizében tenyészik (Csiszár 2012).
Források:
Diana ,W. - Ecology of the Planted Aquarium, A Practical Manual and Scientific Treatise for the Home Aquarist, 2013, Echinodorus Publishing
Csiszár, Á.: Inváziós növényfajok Magyarországon, 2012, Nyugat-magyarországi Egyetem Kiadó, Sopron

2 megjegyzés:

 1. Jó leírás, köszönjük. Sok hasznos dolgot találok ezen a blogon. Vannak az akvarisztikában még egyéb ilyen növények, amelyek valódi vízinövények?
  A fényképen a 72 literes akvárium 15 W-os fénycsővel nagyon világosnak tűnik. A fényképezőgépek máshogy érzékelik a fényt, már egy olcsó kompakt is sokkal világosabbnak látja az akváriumot, mint szabad szemmel. Drágább gépeknél meg lehet játszani az exponálási idővel. De jók ezek az akváriumok, mert takarékosak és az algákkal sincs baj. Nekem is volt több mint tíz évig egy eredményesen működő 50 literes medencém 13 W fényerővel, guppikkal. Igaz, hogy a szoba is világos volt, de nagyon szépek voltak a növények. Fodroslevelű vízikalász volt benne és Vallisneria gigantea. Egyik sem 50 literesbe való mondjuk. :D

  VálaszTörlés
 2. Köszönöm. :)

  Valódi vízinövényekként azokat a fajokal emlegetjük, amik nem képesek a víz feletti életre, vagy nem képesek a szárazföldön is életben maradni. Ha jól értelmeztem a definíciót, ide tartoznak még a felszíni lebegőnövények is, illetve sok hínárféle(pl. tüskés). Mivel nem vagyok botanikus ennél részletesebben nem tudok nyilatkozni. (igaz a szakdolgozatomat botanikai témából írtam, de nem a rendszertan volt a témája)
  Fontosabb az akvárium egészségére nézve a méretűknél, ha szépen fejlődnek ugye :) A képen látható fényerő pedig néha csalóka, tényleg nagyban függ a fényképezőgépen beállított ISO-értéktől is.

  VálaszTörlés

Keresés a tartalomban

Kérdésed van?

Név

E-mail *

Üzenet *