Wendt-vízikehely(Cryptocoryne wendtii) - Nagy Viktor Akvarisztikai Blogja

Post Top Ad

2015. május 26., kedd

Wendt-vízikehely(Cryptocoryne wendtii)




A wendt-vízikehely személyében egy nagyon kedvelt, nem igényes, hálás növényt fedezhetünk fel. Alkalmas a fényszegény környezetben való életre, egyedül a táplálására kell több figyelmet fordítanunk.
Hasonló faj: Beckett-vízikehely(Cryptocoryne becketti)

Növény átlagos tartási nehézsége: 2,5/10
(Fényigény, vízkeménység, talaj-, és tápanyagigényesség átlaga)
Növekedési sebesség: 3/10
(optimális feltételek között)
Szaporítás: tőosztás, indák leválasztása
Hova ültessük:
Középre
Maximális magasság:
40-50 cm
Ültetés:
talajba
Tápanyagfelvétel:
Főleg gyökéren
Metszése: A levelet tőböl levágni
Kezelhetőség:
Könnyű

 A boltban általában ilyen formájában láthatjuk(a színe lehet világosabb is)
(Középső növény)


Víz alatt(színváltozattól függően) idővel ilyen formát ölt:






Fényigény(2/10)
Akár a gyári szettek, például 54 literre 15 wattos fénycsöves világítása is elég neki, ekkor azonban kissé hosszabb levélnyéleken hosszabb leveleket hoz, és felfelé nyúlik a növény. Több fény alatt rövidebb lesz a levél, és inkább kokárdba alakban szétterül.

Növekedési sebesség(3/10)
Optimális feltételek mellett is inkább a lassabb növekedésű növények közé tartozik, a víz öntisztulásába, a felesleges tápanyagok felvételébe kevésbé szól bele.

Vízkeménység (1/10)
 A víz keménységére nem tapasztaltuk, hogy érzékenyen reagálna. Csapvízben tökéletesen tartható.

Talaj(3/10)
 Akár talaj nélkül is, folyékony táppal is nevelhető, de mint a többi cryptocoryne, meghálálja a talajtápozást. Egyes tapasztalatok szerint jobban kedveli a laza, sóderes talajt, az iszaposodott agyagtalajokon kevésbé jól fejlődik.

Fára kötözve, tápozás nélkül, még az
emers külsővel(Ez lenne a fent említett világosabb szín)

Profito tápozással, fára kötözve(nem követendő példa)


Tápanyagok, azok felvétele(4/10)
A növény enyhén tápanyagigényesnek mondható. Túléli folyékony tápozással is, tehát képes a levelein való tápanyag felvételre, de nagyon meghálálja, ha a gyökerén keresztül veheti azokat fel, ekkor a növekedése felgyorsul, dúsabb külsőt ölt, így kijelenthetjük, hogy a növény tápanyagfelvétel tekintetében gyökérorientált. A még elég laza, de mulmosodott talajt is kedveli, a benne található tápanyagok miatt.

 Magasság, javasolt ültetés helye, módja
A magassága a tápanyagtartalom és a fény függvénye, az idősebb tövek, ha nem metszük le, képesek 40-50 cm magasságot is elérni idővel.

a maximális magasság













Az akváriumban a javasolt ültetés helye a középső régió, mivel háttérnövénységhez nehezen éri el a magasságot, a 15-20 cm-es átlagos magassággal viszont középen nagyon jól érvényesül. A frontüveg mellé ültetve, alacsonyra nyírva kevésbé, de alkalmas növény lehet még.

Kötözhetjük fára, de ez az ültetési mód nem a legkedvezőbb a növény számára. A legjobb hely számára a talaj, vagy egy külön ültetőtálka, aminek az aljába tehetünk táptalajt, rá fedőtalajt, így a tál nem fog látszani.

Szaporítása, metszése
A szaporítása tőosztással történik. Ha kiemeljük a talajból, láthatjuk, hogy a tövénél sok külön növényegyed van összenőve. Ezeket kis erőkifejtéssel szétválaszthatjuk, mindegyik egyed külön gyökérzettel és levélzettel rendelkezik. Ritkábban, de hozhat indákat is, bizonyos távolságonként ekkor kinő egy új egyed, ezt később leválaszthatjuk, és átültethetjük.
Metszése során a hosszabb, öreg leveleket tőből kell levágni.


Kezelhetősége
A növény könnyen kezelhető kategóriába tartozik, nem törékeny, metszés után a nagy levelei könnyen összegyűjthetőek, a lassú növekedése miatt kevés gondozással is beéri. A talajból kihúzni nehezebb a kiterjedt gyökérzete miatt.

Egyéb
Nagyon ritkán a növény hajlamos a levelén a biogén mészkiválásra, a kialakulásának az oka nem teljesen tisztázott körülmények között zajlik.




Ez melett ez a növénycsalád hajlamos a "Crypto-rothadás" nevű jelenségre, ez hirtelen vízérték változáskor következik be, akár 1 nap alatt az összes levél képes szétfoszlani. A rizóma ekkor ép marad, a növény egy idő után regenerálódik.
Nálam egyszer fordult elő konkrét eset, akkor, amikor 2012-ben beütött a kánikula, hirtelen felment az akvárium hőfoka 30 fokra.




Post Top Ad