Wendt-vízikehely(Cryptocoryne wendtii)A wendt-vízikehely személyében egy nagyon kedvelt, nem igényes, hálás növényt fedezhetünk fel. Alkalmas a fényszegény környezetben való életre, egyedül a táplálására kell több figyelmet fordítanunk.
Hasonló faj: Beckett-vízikehely(Cryptocoryne becketti)

Növény átlagos tartási nehézsége: 2,5/10
(Fényigény, vízkeménység, talaj-, és tápanyagigényesség átlaga)
Növekedési sebesség: 3/10
(optimális feltételek között)
Szaporítás: tőosztás, indák leválasztása
Hova ültessük:
Középre
Maximális magasság:
40-50 cm
Ültetés:
talajba
Tápanyagfelvétel:
Főleg gyökéren
Metszése: A levelet tőböl levágni
Kezelhetőség:
Könnyű A boltban általában ilyen formájában láthatjuk(a színe lehet világosabb is)
(Középső növény)


Víz alatt(színváltozattól függően) idővel ilyen formát ölt:Fényigény(2/10)
Akár a gyári szettek, például 54 literre 15 wattos fénycsöves világítása is elég neki, ekkor azonban kissé hosszabb levélnyéleken hosszabb leveleket hoz, és felfelé nyúlik a növény. Több fény alatt rövidebb lesz a levél, és inkább kokárdba alakban szétterül.

Növekedési sebesség(3/10)
Optimális feltételek mellett is inkább a lassabb növekedésű növények közé tartozik, a víz öntisztulásába, a felesleges tápanyagok felvételébe kevésbé szól bele.

Vízkeménység (1/10)
 A víz keménységére nem tapasztaltuk, hogy érzékenyen reagálna. Csapvízben tökéletesen tartható.

Talaj(3/10)
 Akár talaj nélkül is, folyékony táppal is nevelhető, de mint a többi cryptocoryne, meghálálja a talajtápozást. Egyes tapasztalatok szerint jobban kedveli a laza, sóderes talajt, az iszaposodott agyagtalajokon kevésbé jól fejlődik.Fára kötözve, tápozás nélkül, még az
emers külsővel(Ez lenne a fent említett világosabb szín)

Profito tápozással, fára kötözve(nem követendő példa)


Tápanyagok, azok felvétele(4/10)
A növény enyhén tápanyagigényesnek mondható. Túléli folyékony tápozással is, tehát képes a levelein való tápanyag felvételre, de nagyon meghálálja, ha a gyökerén keresztül veheti azokat fel, ekkor a növekedése felgyorsul, dúsabb külsőt ölt, így kijelenthetjük, hogy a növény tápanyagfelvétel tekintetében gyökérorientált. A még elég laza, de mulmosodott talajt is kedveli, a benne található tápanyagok miatt.
tápanyagdús talajban gyorsan nő, sok levelet hoz

 Magasság, javasolt ültetés helye, módja
A magassága a tápanyagtartalom és a fény függvénye, az idősebb tövek, ha nem metszük le, képesek 40-50 cm magasságot is elérni idővel.

a maximális magasság

Az akváriumban a javasolt ültetés helye a középső régió, mivel háttérnövénységhez nehezen éri el a magasságot, a 15-20 cm-es átlagos magassággal viszont középen nagyon jól érvényesül. A frontüveg mellé ültetve, alacsonyra nyírva kevésbé, de alkalmas növény lehet még.

Kötözhetjük fára, de ez az ültetési mód nem a legkedvezőbb a növény számára. A legjobb hely számára a talaj, vagy egy külön ültetőtálka, aminek az aljába tehetünk táptalajt, rá fedőtalajt, így a tál nem fog látszani.
Szaporítása, metszése
A szaporítása tőosztással történik. Ha kiemeljük a talajból, láthatjuk, hogy a tövénél sok külön növényegyed van összenőve. Ezeket kis erőkifejtéssel szétválaszthatjuk, mindegyik egyed külön gyökérzettel és levélzettel rendelkezik. Ritkábban, de hozhat indákat is, bizonyos távolságonként ekkor kinő egy új egyed, ezt később leválaszthatjuk, és átültethetjük.
Metszése során a hosszabb, öreg leveleket tőből kell levágni.

A kiemelt anyanövény -->
szétválasztva több, kisebb egyeddéKezelhetősége
A növény könnyen kezelhető kategóriába tartozik, nem törékeny, metszés után a nagy levelei könnyen összegyűjthetőek, a lassú növekedése miatt kevés gondozással is beéri. A talajból kihúzni nehezebb a kiterjedt gyökérzete miatt.

Egyéb
Nagyon ritkán a növény hajlamos a levelén a biogén mészkiválásra, a kialakulásának az oka nem teljesen tisztázott körülmények között zajlik.

Ez melett ez a növénycsalád hajlamos a "Crypto-rothadás" nevű jelenségre, ez hirtelen vízérték változáskor következik be, akár 1 nap alatt az összes levél képes szétfoszlani. A rizóma ekkor ép marad, a növény egy idő után regenerálódik.
Nálam egyszer fordult elő konkrét eset, akkor, amikor 2012-ben beütött a kánikula, hirtelen felment az akvárium hőfoka 30 fokra.


21 megjegyzés:

 1. Az ormányos márna megenné? Nagyon tetszik ez a növény. És még mit ajánlanál ami meg is marad mellettük?

  VálaszTörlés
 2. Nemhinném, hogy meg tudná enni. Ha mondasz akváriumméretet, világítást, tápozási módot, tudok több növényt is mondani.

  VálaszTörlés
 3. Az akva 165literes. A világítás egyenlore egy energiatakarékos izzó :P. Eddig csak a munovény maradt meg...

  VálaszTörlés
 4. Ami megmarad tuti, az a gömbmoha(alga), Talán meg lehet próbálni a hólyagos vízikelyhet is. A wendt szerintem necces, gondolom nem egy 30-40 wattos izzóról van szó.

  VálaszTörlés
 5. 25wattos,de ha kell teszek be egy másikat is

  VálaszTörlés
 6. Ekkora akváriumnál inkább a fénycsöveket érdemes alkalmazni. Amúgy pedig ha még is a kompaktoknál maradnál, érdemes 2 x 30valahány wattosat használni, az már egy jó alap ilyen egyszerűbb növényeknek, viszont a legjobb színhőmérsékletből, tehát a 6500K körüli kompakt csövekből nem szokott lenni ilyen erős(csövekből jobb a kínálat általában). Akkor pedig már érdemes mikroelemesen tápozni is, pl. profitoval vagy TF planterrel.
  A jelenlegi fény a hólyagosnak elég lehet.

  VálaszTörlés
 7. És ha a jelenlegit lecserélném 2x 30-35wattosra,úgy már jó lenne?

  VálaszTörlés
 8. Azzal már érdemes lenne próbálkozni több növényfajjal is. Milyen magas az akvárium?

  VálaszTörlés
 9. Ez esetben lehet próbálkozni 2 x 30-35 wattos 6500K-es kompakt izzóval az egyszerűbb növényeket tartani.

  VálaszTörlés
 10. És mik ezek az "egyszerűbb" növények? Moszat? Alga?

  VálaszTörlés
 11. A fenti cikkben látható wendt-vízikehely, a microsorum fajok, hólyagos vízikehely, valliznéria, jávai, szingapúri, karácsony mohák, echinodorusok(van még, ennyi jutott eszembe). Ezeknek a fényerő tuti jó lenne, a tápozás és vízminőség más kérdés.

  VálaszTörlés
 12. Anubias? Nem nagyon akarok sok növényt,csak mégis :P

  VálaszTörlés
 13. Az anubiasnak még bovítened sem kell, neki kb bármi elég, viszont alig nő.

  VálaszTörlés
 14. Az nem baj,tudok várni. Ó és ezt a "nem vagyok robot" robotvédelmi hülyeséget ki taláta ki?

  VálaszTörlés
 15. Azok akik el akarják kerülni, hogy szétspam-eljék az oldalukat :) De elvileg kivettem.

  VálaszTörlés
 16. Szia Viktor, némelyik kép nem jelenik meg ebben a cikkben.

  VálaszTörlés
 17. szia, köszönöm a visszajelzést, visszaállítottam a képeket.

  VálaszTörlés

Keresés a tartalomban

Kérdésed van?

Név

E-mail *

Üzenet *