A JBL manado akvárium aljzat vízkeményítő hatása - Nagy Viktor Akvarisztikai Blogja

Post Top Ad

2015. május 25., hétfő

A JBL manado akvárium aljzat vízkeményítő hatása

A JBL manado tárgyalásánál, különböző fórumokon időröl-időre előkerül annak vízkeményítő hatása. Mivel szeretem saját szememmel látni az állítólagos dolgokat, készítettem egy kis tesztet ennek eldöntésére.

A teszt során TDS(EC), KH és GH méréseket végeztem, a JBL manadot egy befőttesüvegbe helyeztem, és megmértem a TDS-t, a KH-t és a GH-t rögtön a behelyezés után, és 12 órával később is.

A manado csomagolásán a következő bekezdést láthatjuk:


Ebből megtudhatjuk, hogy a termék a gyártó állítása szerint tartalmaz különböző mennyiségű kalciumot.












A csapvíz paraméterei, mintegy alapállapotként: 267 ppm TDS, 11 nk GH, 15 nk KH












A mérési eredmények a behelyezés után közvetlenül:333 ppm TDS, 14 nk GH, 15 nk KH












A mérési eredmények a behelyezés után kb. 12 órával: 357 ppm TDS, 17 nk GH, 15 nk KH












A végső konklúzió, hogy kijelenthetjük, a manadora 100%-ig igaz, hogy keményít. Ennek mértéke az akváriumban különböző lehet a víztömeg és az aljzatvastagság függvényében, de érdekes módon még a csapvízre is nagymértékben hatással van. A GH érték a csapvízben 11 nk, 12 óra elteltével a manado hatására 17 nk-ra növekedett, viszont a KH maradt a 15-ös nk értéken. Mivel a GH mérés kalcium és magnézium mérésnek felel meg, kijelenthetjük, hogy a manado hatására a magnézium ÉS/VAGY kalcium koncentrációja megnőtt a csapvízben, viszont a KH változatlansága miatt nem karbonátokról van szó, sokkal inkább szulfátokról, kloridokról. A vezetőképesség növekedése mintegy alátámasztja azt a tényt, hogy a manadóbol oldódott ki anyag, a TDS növekedés legalább egy része tehát magnézium-, és/vagy kalciumvegyület eredetű.

A gyártó leírása alapján, miszerint kalciumot tartalmaz a termék, valószínűsíthetjük, hogy a kalcium vegyületek túlsúlyban voltak abban a jelenségben, amit a GH mérésből megtudtunk.




Post Top Ad