DIY gyökértápgolyó komposztból és agyagból ÁTDOLGOZVA: 2016.01.16.Bevezetés


A téma felvázolását azzal kezdeném, honnan kaptam az ihletet: Ahogy a blog egyik menüpontjából is kitalálhatjátok, elég sokat foglalkoztam az El natural vonnallal, tehát a "natural" akváriumok elméletével. Ez a módszer szerves anyagokban gazdag táptalajt használ a növények táplálására.
Ezt továbbgondolva jött az ötlet, hogy lehetne ilyen alapon a kerti komposztból is ugyanilyen jellegű tápgolyókat készíteni a növényeim számára.


Elméleti áttekintés


Miért jó a szerves anyag alapú tápgolyó?


A szerves anyagok minden szükséges tápanyagot tartalmaznak a növények számára, a kémiai uniformizmus nevű jelenség miatt: A földön szinte minden élőlény teste hasonló kémiai összetétellel rendelkezik, ezért a szerves anyag bomlása során a növényeink mikro- és makrolem igénye is kielégül.


Mennyi tápanyagot tartalmaznak a tápgolyók?


A táblázat 1kg átlagos talaj tápanyag koncentrációit mutatja, és hogy ennyi elem hány hónapra biztosítja a tápanyagokat a növény számára. Az első oszlopban tehát az elem vegyjelét láthatjuk, a második oszlopban az adott elem ppm koncentrációját, és a harmadik oszlopban láthajuk, ekkora mennyiségű tápanyag meddig elég.


A számok erősen tájékoztató jellegűek, csupán a nagyságrend szemléltetése volt a célom.


Láthatjuk, hogy a mikroelemek tekintetében a táptalaj szinte kifogyhatatlan, viszont nem ilyen bőkezű a makroelemeket vonatkozásában. A négy fő makroelem akváriumainkban a nitrogén, a foszfor, a szén, és a kálium(a többi makroelem a csapvízből biztosítva van).

Ebből a három elemből a kálium és a nitrogén még megnyugtató mennyiségben van jelen a tápgolyóban, de a szenet tekintve szűkös a készlet, de így is legalább fél évig, legtovább 1-2 évig számíthatunk a tápgolyóbol való felszabadulására (Walstad, 2013)

(Ennek mértéke a tápgolyó szerves anyagának mennyiségéből fakadóan minimális, nem helyettesíti a mesterséges adagolást)


A hosszabb távú tapasztalatok szerint egy Low-tech növényes akváriumban a kifutási idő, amíg a golyó effektív, 3-4 hónap.Szükséges eszközök, anyagok

 1. Egy műanyag tál az összetevők összekeveréséhez
 2. Egy tálca, amire kirakhatjuk száradni a golyókat
 3. Kerti, érett komposzt / tóföld / vízinövény virágföld / jó minőségű (általános) virágföld/ Érett marhatrágya, illetve ezek keveréke
 4. Fehér, natúr kézműves agyag Alternatíva: Cirmi NATÚR macskaalom, (ami bentonitból van).

Az elkészítés mozzanatai


 1. Az előkészített tálba helyezzünk a kézműves agyagból/(bentonitból kb fele annyit, mint a virágföld/komposzt, stb...) 3-4 diónyi(Vagy akkorát, mint egy kisebb mandarin) méretűt, majd kevés langyos vízzel puhítsuk meg.
 2. Ebbe a fehér masszába tegyünk 5 nagy maroknyi komposztot.
 3. Keverjük össze a két összetevőt, szükség esetén adhatunk hozzá egy kevés vizet, de vigyázzunk, még gyúrható legyen a massza állaga.
 4. Két tenyerünk között gyúrjunk kis gombócokat a masszából. ( kb. cseresznye méretűeket)
 5. Ezeket a gombócokat helyezzünk a tálcára, és tegyük száraz helyre szikkadni 1-2 napra.
  Ha minden jól sikerült, ilyesmi lesz az eredmény:


Az tápgolyó elhelyezése és az adagolása, a tápozás ismétlése


Miután a golyók megszáradtak, már nem fognak szétesni a vízbe éréskor(ez az agyag funkciója). A gyökeres növények tövét bátran nyomkodjuk körbe. 
Ne közvetlenül a felszín alá dugjuk, hanem legalább 2-3 cm mélyre.
A nagyobb növények tövéhez 5-6 golyó elegendő, a kisebbekéhez 2-3.
Túladagolása nem probléma.
Ismételni fél évente elég, ha megfelelő adagot juttattunk a gyökerekhez. Ha hiánytünetet tapasztalunk, növeljük az adagot.Szükséges-e ez mellett mesterséges tápozást is folytatni?A tápgolyó leginkább komplex(!) tápanyag kiegészítésre való, nem pótolja a megfelelő folyékony tápozást átlagos low-tech igények esetén.

Előfordulhat, hogy kevés fénynél(0,2-0,3 wpl-ig), főként gyökérről táplálkozó növények esetén elegendő lehet.Kísérlet a tápgolyó hatékonyságáról


Kiraktam az ablakba 2 befőttesüveget, mindkettőben apró sóder volt, egyikbe raktam tápgolyót, a másikba nem.
A beültetett növény két azonos méretű, gyökérnélküli kocsány nélküli ambúlia. Így minden körülmény azonos volt, csupán a tápgolyóban különböztek.7 hét múlva(Nov 27-én állítottam össze, a képek Január 16-án készültek):
A kontroll üveg, a tápozás nélküli:


A tápgolyóval működő tesztüveg:
Azt hiszem, a teszt sikeres volt: a kontroll üvegben a növény alig fejlődött a teszt ideje alatt, míg a tápgolyós üvegben a növény 1-2 hétnyi stagnálás után növekedni kezdett, és átszőtte az egyik tápgolyót, és legalább kétszeresére növekedett.
Hátulütők?


Ha felkeveredik, akkor nagymennyiségű foszfát és nitrát kerülhet a vízbe, ezt mindenképpen kerüljük el.


Forrás:
Diana Walstad - Ecology of the Planted Aquarium, A Practical Manual and Scientific Treatise for the Home Aquarist, 2013, Echinodorus Publishing
Ha tetszett a bejegyzés, vagy hozzáfűznivalód van, írj megjegyzést hozzá alul!

10 megjegyzés:

 1. Ötletes köszi,hogy megosztottad. Egy kérdés: nem keményíti a vizet?

  VálaszTörlés
 2. Szívesen. Nem keményíti, meg nincsen kapcsolatban a vízzel sem.

  VálaszTörlés
 3. Akkor megcsinálom. Mégegyszer köszi!

  VálaszTörlés
 4. Nekem is van egy kérdésem: A mezei/kerti fold is jó? Koszi

  U.I.: Ez a kedvenc blogom!!!

  VálaszTörlés
 5. Persze jó, csak ne legyen benne sok állati termék.

  Köszi :)

  VálaszTörlés
 6. A tápgolyóból mi marad vissza, ha mondjuk úgy döntök 1 év után szétszedem az akváriumot? Iszapszerű valami, ami kimósható majd a talajból?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az agyag mennyiségétől függően egy iszapszerű kimosható cucc, de én már sokszor tapasztaltam, hogy egyben maradt az egész golyó, amit átszőttek a növényi gyökerek is pluszba.

   Törlés
 7. Indulok CIRMI alomért és tóföldért!
  Nagyon köszönöm az ötletet és az alapos, precíz leírást.

  VálaszTörlés
 8. Várd meg míg kinyit a bolt. :-) :-) :-)
  Szívesen. Ha kicsit tápanyagban erősebb golyókat szeretnél, nyugodtan lehet marhatrágyából is készíteni. Táptalajnak viszont az már sok lenne.

  VálaszTörlés

Keresés a tartalomban

Kérdésed van?

Név

E-mail *

Üzenet *