Pontosabb fényerő kiszámolása

wpl-nél pontosabb fényerő kiszámolása

Hogyan tudjuk meghatározni a valósághoz közelebb álló fényerőnket?

A watt / liter egy jó nagyságrendi érték. Egyetlen gond van vele, a fényforrás kínálat növekedésével egyre inkább azzá vált.
Gondoljunk csak a T5 és T8 csövek közötti különbségekre. Egy watt értékhez más lumen érték tartozik, és a valódi fényerőt a lumen jelenti.

A másik pontatlanság oka az, hogy a liter érték sem teljesen reprezentatív arra, hogy az akváriumba mennyi fény érkezik(a vízmélységgel jobban csökken fényerő,tehát mondjuk 20 cm mélységről 30 cm mélységre növekvő akvárium esetében amennyivel nő a literszám)

Van pontosabb is. Gondolom kitaláltátok, hogy a lumen értéket kell venni hozzá alapul. Tehát a lumen/liter.
De van még pontosabb: kiszámolom, hány lumen érkezik átlagosan egy cm2 talajfelületre. Ehhez persze feltételezzük, hogy a fényforrások úgy vannak elhelyezve, hogy teljesen lefedjék az akváriumot, nagy része a fénynek hasznosuljon.(mindenki erre törekszik)
Ekkor vesszük a fényforrások lumen értékeit, majd elosztjuk a kapott cm2 értékkel, ami tehát az alapterület.

Ennek az értéknek pedig egy bizonyos százalékát vesszük, a vízmélység függvényében. Ezt az értéket egy akvarista.hu-n található blogból vettem, név szerint cyranose-tól. ő lux mérő műszerrel mérte le a fényforrásainak értékét különböző vízmélységekben.
20000 lux-ról indult, 20 cm mélyen 10.000-ret kapott, 40 cm mélyen 5000 luxot mért. Ez durván(ahogy a mérés is zajlott, nem laboratóriumi pontossággal), 20 cm-en 50%-a, 40 cm-en pedig 25%-a ér le a fénynek.

http://www.akvarista.hu/index.php?oldal=42&uid=21590&cmd=show&id=3427 ( az említett blog, köszönet neki!)

Tehát kell:
Akvárium hossza szorozva a szélességével = akvárium alapterülete
Az akváriumot megvilágító fényforrások lumen értéke szummázva.

Lumen érték / alapterület = x lm/cm2, ezt kell szorozni azzal értékkel, amennyi fény lejut az akvárium aljára.Ezt az értéket a cikkből vett értékek alapján adjuk meg. Tulajdonképpen az akvárium mélységét kell nézni, de természetesen megnézhető az érték másik mélységben is.
0 cm --> 100%
10 cm --> ~75%-a jut le (0.75)
20 cm --> ~50%-a jut le (0.5)
30cm --> ~37,5%-a jut le (0.375)
40 cm --> ~25%-a jut le (0.25)

Ezek az értékek tehát csak körülbelüli értékek, nem a pontosság a lényeg, hanem az arányok.Kiszámoltam a nanoakváriumom fényerejét, ami 9 literes, 9 wattos kompakt izzóval. Ez 1wpl.
20 x 30 x 15magas
lumen: 570 (9 w kompakt)
alapterület: 600 cm2
570 / 600 = 0.95
0.95 x 0.625
Az érték 0,59 lett.


Ugyanez ez 96 literes akváriumnál , ahol 5 x 18 wattos cső világít, a wpl 0.93.
Az érték pedig 0.67.... Hiába közel 1 wpl a kicsinél, és a nagynál is, a 96 l-esnél több fény jut le az akvárium aljára.Köszönöm, hogy elolvastad!


Ha tetszett a bejegyzés, vagy hozzáfűznivalód van, írj megjegyzést hozzá alul!

3 megjegyzés:

 1. Szia! Számomra nem világos, hogy a fény hány százaléka jut le mondjuk 50-60-70 stb. cm magas akváriumokba.Meg tudnád mondani? Illetve low tech vonalon mi az az érték számolás után, ami már jónak minősül? Köszönöm a választ!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia,
   a cikk megírásakor egy olyan mérésre hagyatkoztam ami csak 40ig számolt. De ha már így megkérdezted, jövő héten mérek párat és átdolgozom a cikket. Annyit még, hogy a fényerő csökkenése a mélység függvényében a spektrum különböző színeit(kék,piros,sárga, zöld) nem egyenlően érinti, pl. A víz a pirosat jobban elnyeli, ezért a kérdés megválaszolása, hogy ez pontosan hogyan érinti a növényeket, bonyolultabb.
   A pontosítás után megválaszolom azt is, hogy mi a minimális érték lowtechben.

   Törlés
 2. nagyon jó cikk... sokkal jobb módszer mint a w/l ...viszont a kapott eredményt nemigen lehet mihez hasonlítani... mondjuk az eredmény 1lm/cm2..., ez most sok vagy kevés vagy pont jó? ez 10000lm/m2... ez 10000 lux? ha jól emlékszem valahol azt olvastam , hogy nyílt vízfelületen a trópusokon kb. 100000lux a napfény... így akkor 20cm mélyen 50ezer lux, 40cm mélyen 25ezer lux... ez viszont baromi soknak tűnik..., jó lenne egy meghatározott érték, amihez lehetne viszonyítani a kapott eredményt...

  VálaszTörlés

Keresés a tartalomban

Kérdésed van?

Név

E-mail *

Üzenet *