Cseh típusú légátemelőA cseh-típusú légátemelő nagyon tömören egy olyan eszközt takar, ahol a levegőbuborékok a felfelé való mozgás által felfelé tolják a vizet.

A témának már rengeteg leírása létezik, ennek ellenére úgy döntöttem közzéteszem ahogyan én készítettem el, röviden.

Az elkészítésének ihletője a Killer81 által írt cikk. Ő elég szépen kitárgyalja, így én csak tömören vezetem végig a megalkotását.

Hozzávalók:
 • PVC-cső, átmérőjét nem tudom pontosan, kb 2 cm-es lehet. 15-20 centis darab elég belőle
 • Valami cső alakú dolog, ami ennél kb 0,5-1 centivel nagyobb átmérőben(ez lehet akármi, én egy keménységmérő műanyag "küvettáját" használtam fel.)
 • Gatyagumi
 • FBS és pillanat ragasztó
 • 2-3 méter légpumpa tömlő(igény szerint, milyen messze lesz a légpumpa az átemelőtől)
 • Légpumpa
 • Zöld, kicsi, légpumpához való kis műanyag könyök, és egy egyszerű toldáshoz való mütyür.


  Elkészítése:

  1. Fogtam a PVC csövet, és végétől kb 3-4 centire felforrósított tűvel furkáltam 2 sorban apró lyukakat. Killer81 szerint a 0,8-1mm-esek biztosítják a legjobb áramlást.
  2. A lyuk köré két oldalra mennek a gatyagumik rátekerve, a légkamrához. Úgy csináltam, hogy a legelejét pillanatragasztóval rögzítettem, majd jó szorosan rátekertem, végül ugyanezzel a módszerrel a végét is rögzítettem. Nem tudom hogy a legkönnyebb, de én úgy csináltam, hogy először az egyiket tekertem fel, majd ráhúztam a vastagabb csövet, kicsit túl is toltam rajta. Majd amikor elkészült a másik gatyagumi tekerés, (vissza)ráhúztam erre is, így tökéletesen illeszkedett, és tömített a két gatyagumi tekercs. Ez így most leírva egyszerűnek hangzik, valójában fél órát(-nak tűnt, az is lehet, hogy egy óra is volt) szenvedtem vele, mire sikerült. Kézügyesség nem hátrány itt sem.
  3. Ezután fogtam az FBS-t, és körbenyomtam a gatyagumik felületét ragasztóval, majd szétkentem rajta alaposan, hogy mindenhol elfedje. Ha csiszolópapírral előtte a PVC csövet és a vastagabb csövet átdörzsöljük, jobban fog a ragasztás.
  4. Az egészet kivittem a konyhába, és fogtam egy csavart(szög jobb), és felforrósítottam, majd óvatosan olvasztottam a vastagabb cső falán egy akkora lyukat, amibe a mütyür pont szorosan beleillett, majd belenyomtam. Előtte akár a belső szárát visszább is vághatod, nehogy azért ne tudd tövig benyomni, mert túl hosszú neki.
  5. Erre megy rá a könyök, a szilikontömlő, majd ez megy a légpumpára.
  6. Ez így alapból felfelé fogja nyomni nekünk a vizet meg a buborékokat, ezért érdemes meghajlítani a PVC cső végét. Ehez meg kell melegíteni, és beledugni valami merev dolgot, és úgy meghajlítani, így nem fog összeesni a kanyarban teljesen a cső.

  Néhány kép az elkészített szerkezetről:


  Nem szép, de működik.

  Én egy 90 l/h-s légpumpát tettem rá, ezzel érzésem szerint a 72 literes akváriumom vizét kellően átmozgatom.

  Egy videó róla, ahogy pöfékelget:
  Itt megtalálod egy fokkal jobb élességgel is
  Ha tetszett a bejegyzés, vagy hozzáfűznivalód van, írj megjegyzést hozzá alul!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés a tartalomban

Kérdésed van?

Név

E-mail *

Üzenet *